2013. szeptember 4., szerda

Hetedik művészet (114.)


Galán Angéla: Szlovákmagyarok   (2011)
/dokumentumfilm/       


Hová tartozik egy szlovákiai magyar? Mit jelent 2011-ben a kisebbségi lét?
Galán Angéla rendező ezekre a kérdésekre keresi a választ Szlovákmagyarok című dokumentumfilmjében.

Galán Angéla Budapesten született, Szlovákiában felnőtt, Magyarországon élő rendező. Érettségi után eljött Szlovákiából, elhagyta a kisebbségi létet. Hogy ez milyen következményekkel, tanulságokkal jár, annak járt utána a témában eddig szokatlan személyes hangvételű és vállaltan szubjektív-útkeresős filmben.
Ez volt a diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós újságírás szakán. A filmet 2012-es szemlén is bemutatták.
Eredetileg a 2010-es szlovákiai parlamenti választásokról akart riportfilmet forgatni. Végül aztán úgy döntött, hogy a szlovákiai magyarság önazonosságának kérdését inkább személyes, egyéni nézőpontból mutatja be, túl a politikán, barátait és saját családját is kamera elé állítva.
A filmet az iskola technikai segítsége mellett saját pénzből állta. Gyerekkori barátait, családját, köztük megboldogult apját is meginterjúvolta benne.
Filmje Szlovákiában kifejezetten nagy vihar kavart.

A film megtekinthető itt:
http://www.youtube.com/watch?v=tXI3Bz7abEY


 

 

A fiúkkal megnéztük a dokumentumfilmet, amit majd beszélgetés követ. Mindenki ír egy fogalmazást arról, hogy személy szerint neki mit is jelent az anyanyelve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése