2013. november 23., szombat

"István, a szent király" c. kiállítás



STISTVAN KIALLITAS LOGO GOLD 2







STISTVAN SZFV KIALLITAS S










2013 őszén először látható együtt Szent István három legnagyobb ereklyetartó hermája

Amiről 1938-ban a szakemberek is csak álmodni mertek, az 2013-ban valósággá válik: a Szent István Emlékév csúcspontjaként az első magyar király zágrábi, székesfehérvári és kalocsai ereklyetartó hermája három hónapig együtt lesz látható a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban. 

A történelmi jelentőségű találkozást hosszas diplomáciai egyeztetések és tárgyalások előzték meg, míg végül a felbecsülhetetlen értékű ezüst műtárgyak tulajdonosai – a zágrábi és a kalocsai érsekség – Szent István halálának 975. évfordulója alkalmából engedélyezték a kölcsönzést.

A különleges műtárgy-együttesnek további jelentőséget ad, hogy a világon ismert legnagyobb ereklyetartók közé tartoznak a mellszobor alakú ötvösremekek. Három évszázad művészeti csúcsteljesítményének eredményei hamarosan együtt csodálhatók meg Székesfehérváron.

Az István, a szent király című kiállításon több mint 250 értékes műtárgy és egyedi installáció segítségével mutatják be első királyunk tiszteletének kimeríthetetlen gazdagságát. Szintén történelmi jelentőségű esemény, hogy a bécsi Stephansdom Szent István ereklyéje 800 év után visszatér Székesfehérvárra, a király temetkezési helyére.

A tárlatra magyar és horvát szerzők közreműködésével katalógus is készül, amelyben részletes tanulmányok és leírások lesznek a kiállított tárgyakról.


600 év után újra Magyarországon

Mate Uzinić dubrovniki megyés püspök és Petar Palić helynök engedélyével valamint Gordan Grlić Radman, Horvátország magyarországi nagykövete támogatásával hatszáz év után újra Magyarországra érkezett Szent István király állkapocsereklyéje. A becses relikvia minden valószínűség szerint Nagy Lajos király ajéndékaként került Raguzába (Dubrovnikba), ahol a székesegyház kincstárában a mai napig nagy tisztelettel és megbecsüléssel őrzik.
A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum 2013. augusztus 31-én nyíló István, a szent király című kiállításán egészen december 11-ig tekinthető meg az ereklye. Államalapító szent uralkodónk egykori sírja közelében megrendezett kiállításon a középkor vége óta először most nyílik alkalom több külföldön őrzött ereklyéjének bemutatására.
 
 Szent István Dubrovnikban őrzött állkapocsereklyéje újra Fehérváron.

Raguza01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése