2013. december 31., kedd

A bor liturgiája


Műsorajánló:
Duna TV Isten kezében c. műsorban

A bor liturgiája
(a Pannon halmok ajándéka)

"Mindannyian meghívást kaptunk arra, hogy mint keresztények, Isten szőlőjében dolgozzunk, s hirdessük az Örömhírt. Nem tőlünk függ, mikor ér minket a meghívás, és nem az a lényeg, hogy milyen hosszú ideig fáradozunk, hanem az, hogy kövessük a hívást, függetlenül attól, mikor halljuk meg azt."
Anselm Grün bencés szerzetes fenti gondolatai ihlették a vallási főszerkesztőség ünnepi műsorát, amely a Pannonhalmi Apátság példáján keresztül próbálja megmutatni az "Úr szőlejét", a Pannon halmok ajándékát, az eukharisztiában Krisztus vérét jelképező bort.

A filmben szerzetesek, borászok, történészek és evangélisták mesélnek arról, évezredek óta miért "isteni" ital a bor. Megismerhetjük az ország egyik legrégebbi alapítású pincészetének közel ezer éves történetét és 10 évvel ezelőtti újjászületését. Megtudhatjuk, mit isznak és mivel miséznek a pannonhalmi bencések. És miközben bemutatjuk, mi történik a borral a szentmise során az Átváltoztatáskor, egyben meghívást is kapunk. Meghívást egy pohár jóféle borra, egy igaz beszélgetésre, egy közös elmélkedésre, egy imádságra. Meghívást akár a Pannon lankák közé, akár az Úr másfelé eső szőlőjébe. Nekünk csak követnünk kell a hívást. Mert "munkásokra" mindenhol szükség van.

Hossza: 26 perc

Narrátor: Mécs Károly
Forgatókönyv: Szekeres Kriszta
Operatőr: Ágoston Gábor
Rendezte: Komár István

Duna TV 2013. 

ma 14.30-kor ismétli a Duna World csatornája!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése